Categories
Ogród Pielęgnacja

Niechemiczne sposoby na ochronę warzyw

Osoby, którym leży na sercu prowadzenie ekologicznej uprawy warzyw powinny zainteresować się niechemicznymi metodami ochrony roślin. Zamiast od razu sięgać po chemiczne środki ochrony warto korzystać ze sprawdzonych sposobów na zdrową uprawę warzyw.

Jak bez użycia chemii możemy wpływać na dobrostan naszych roślin?

Okazuje się, że jest bardzo dużo sposobów, które pozwalają naturalnie dbać o uprawy warzywne. Chodzi tu przede wszystkim o stosowanie zasad prawidłowej agrotechniki, usuwanie roślin, na których bytują szkodniki oraz wykorzystywanie owadów i ptaków, które pomagają skutecznie zwalczać szkodniki roślin. Dobre warunki do rozwoju zapewnimy wtedy, gdy będziemy wybierać odmiany roślin odporne na szkodniki oraz zadbamy o wybór zdrowych nasion.

Przygotowanie podłoża

Chcąc mieć zdrowe rośliny trzeba zadbać o właściwe nawożenie gleby. Wskazane jest stosowanie nawożenia organicznego oraz wapnowanie gleby, tam gdzie ma ona kwaśny odczyn. Ilość zastosowanych nawozów organicznych powinna być optymalna, bo zarówno za niskie nawożenie jak i zbyt bogate nawożenie może być szkodliwe.

Gdy ilość obornika będzie za wysoka w stosunku do powierzchni powstają warunki do rozwoju mszyc a na pomidorach pojawiać się mogą nekrozy, powodujące gnicie roślin. Pamiętać należy także o stosowaniu zmianowania roślin. W sytuacji, gdy na danym polu przez lata uprawiana jest ta sama roślina zaczyna zwiększać się częstość występowania chorób. Dotyczy to szczególnie kapusty, czosnku, cebuli i buraków.

Jak jeszcze możemy chronić nasze warzywa?

Okazuje się, że dla dobrego stanu roślin ważny jest także termin siewu oraz gęstość i głębokość sadzonych roślin. Jeśli siewy będą zbyt głębokie możemy narazić wschody na osłabienie i spowodować powstawanie zagrzybienia. Na osłabienie roślin wpływa także zbyt gęste sadzenie, dlatego jeśli zachodzi taka potrzeba należy je przerywać. Zachowanie prawidłowych terminów siewów równiej jest bardzo ważne.

Nie należy ulegać pokusie wczesnego siania warzyw po to, by szybciej uzyskać ich plony. Jeśli za wcześnie posiejemy na przykład ogórki, które są ciepłolubne możemy sprawić, że w późniejszym terminie zostaną one porażone przez choroby. Żaden ogrodnik nie może też zapominać o regularnym usuwaniu chwastów, bo to właśnie one są żywicielami szkodników.